Chapter 17.0: Yeyeye, Nak Dapat Pam Baru

>> Wednesday, March 31, 2010

2 hari yang lepas merupakan satu hari yang agak pelik buat Mama. Kenaper yer?

1) Baby Syahir asyik merengek jer satu hari. Dari pagi, sebelum Mama pergi kerja, sampai la malam semalam. Baby Syahir asyik minta didukungkan jer. Ntah la kenaper. Maybe Baby Syahir rindu dengan Ayah tak? Kesian kat Baby Syahir. Tapi, ntah betul ker tidak, maser Baby Syahir merengek tue, terdengar macam Baby Syahir panggil “Maaaa….”. Yer ker, sayang? Ker imagination Mama jer tue?

2) Kat highway on the way nak pergi kerja, banyak giler kereta daripada biasa. Mama sampai terfikir, aper yang tak kena hari nie, sampaikan kereta cam banyak sangat. And then, petang, maser on the way balik kerja, ader accident plak. Terus jammed kat area Jalan Duta tue. Ish, ish, geram btul. Sabar jer la…>_<

Macam banyak jer kejadian pelik yang berlaku semalam. Tak banyak pon, tapi, it’s just happened that Mama raser lain jer semalam.

And then, semalam tetiber Mama dapat SMS dari unknown number. Biler Mama bacer SMS tue, ruper-rupernyer dari Ajasu @ Naza Sulaiman. Dier SMS Mama cakap yang dier dah courier Mama nyer Medela Freestyle hari nie, and probably Mama akan dapat pam tersebut esok. YEAYYYY~~~ Seronok betul Mama. Patut la Mama raser lain macam jer. Ruper-rupernyer Mama akan dapat gadget baru esok. Besh giler. Seronok tak terkater. Tak sabar nak tayang gadget baru kat Ayah nanti. Hopefully, dengan ader nyer pam baru nie membuatkan Mama bertambah rajin untuk pam susu untuk Baby Syahir nanti.


Idaman hatti kalbu~~~

Boleh la lepas nie Mama pam dalam kereta sambil drive on the way balik umah…^_^ Tak yah tunggu sampai umah dulu. Beshnyer….~~~ *Menari-nari sambil menggoyangkan tangan*

Read more...

Chapter 16.0: Sedih

Pagi semalam Mama terbacer dalam Utusan Malaysia Online, and seriously, Mama terus menangis. Bacer la entry ini untuk mengetahui lebih lanjut.

Si Comel Menagih Sayang

Oleh: MARIATUL QATIAH ZAKARIA (maria.zakaria@utusan.com.my)
Gambar: NOORADZRENE MOHD NOOR


Sebaik terpandang wajah comel pemilik nama Siti Aisyah, hati terus menjadi sebak. Bukan hanya kerana melihat penyakit yang ditanggungnya bahkan mengenangkan nasib si comel yang putih bersih tidak dipalit segaris dosa itu ditinggalkan oleh ibunya begitu sahaja.

Berbaur rasa sayu dan marah lebih-lebih lagi apabila mengenangkan seorang ibu sanggup meninggalkan anak yang dikandung selama sembilan bulan 10 hari tanpa sebarang perhatian, apatah lagi Siti Aisyah kini menderita penyakit hidrosefakus, iaitu sejenis penyakit yang berpunca daripada pengumpulan cecair berlebihan dalam otak.

Difahamkan, ibu Siti Aisyah merupakan seorang pelajar yang telah terlanjur dan untuk menutup malu dia meninggalkan bayi comel itu di rumah perlindungan Sinar Salam, di Jalan Chow Kit, Kuala Lumpur.

Kini berusia 10 bulan, Siti Aisyah yang memiliki sepasang mata cantik, hidung mancung dan kulit putih gebu merupakan seorang bayi yang aktif.

Sesekali tangannya dihulur sambil mata beningnya seolah merayu minta didukung pada sesiapa saja yang menghampirinya.

Nasib yang menimpa Siti Aisyah mungkin tidak jauh beza dengan kes bayi-bayi dibuang yang banyak tersiar di dada akhbar akhir-akhir ini.

Cuma Siti Aisyah sedikit bernasib baik kerana dia tidak ditinggalkan di depan pintu rumah orang, pintu masjid, bawah pokok atau tempat pembuangan sampah yang boleh mengancam nyawanya.

Sebaliknya dia telah diserahkan kepada pusat penjagaan yang mampu menjaganya dengan baik.

Begitupun sejak dilahirkan, ibunya langsung tidak pernah menjenguk apatah lagi mengambil tahu mengenai perkembangan anak kecil itu.

Menurut penyelia pusat perlindungan Sinar Salam, Arfidar Abd. Latif yang juga bertanggungjawab mengatur kunjungan penulis petang itu, selain Siti Aisyah, terdapat beberapa lagi kanak-kanak senasib dengannya yang masing-masing mempunyai cerita sendiri.

Antaranya, Siti Hajar yang kini berusia tiga tahun dan hidup sebatang kara kerana ibunya dipenjarakan atas kesalahan mengandungkan anak luar nikah.

Berbeza pula dengan Amirul Amar Afzan, satu tahun enam bulan dan Abdul Rahman yang baru, bersuai sebulan dikira bertuah kerana ibu masing-masing sentiasa di sisi mereka.

Ketika mengandungkan Amirul, ibunya yang merupakan seorang pelacur (ketika itu) juga seorang penagih dadah tegar.

Malah pengambilan dadah tetap diteruskan walaupun tahu diri sedang mengandung.

Namun kuasa Tuhan mengatasi segala-galanya apabila Amirul dilahirkan dengan cukup sifat tanpa sebarang kecacatan.

Begitupun sebaik sahaja dilahirkan, Amirul telah diberikan suntikan dadah oleh doktor dalam usaha menghilangkan ketagihan akibat daripada pengambilan dadah setiap hari oleh ibunya.

Suntikan tersebut terpaksa diberi secara berterusan selama tiga bulan. Amirul hari ini merupakan seorang yang aktif seperti kanak-kanak yang lain.

Walaupun begitu, kanak-kanak itu masih perlu menjalani satu lagi ujian apabila usianya mencecah dua tahun untuk mengetahui sama ada tubuhnya dijangkiti HIV atau sebaliknya kerana ibunya merupakan penghidap HIV positif.

Bagi Abdul Rahman pula, masa depannya masih lagi samar-samar.

Ini kerana ibunya menghidap penyakit mental selain kanak-kanak itu sendiri mengalami jangkitan kuman pada paru-parunya akibat tertelan air najis ketika dalam kandungan.

Kini, setiap bulan Abdul Rahman akan dibawa berjumpa doktor dalam usaha mengubati penyakitnya.

Baik Siti Aisyah, Siti Hajar, Abdul Rahman mahupun Amirul, yang pasti mereka juga inginkan kehidupan yang sempurna seperti kanak-kanak lain.

Bukan itu sahaja, mereka turut mendambakan kasih sayang seorang ibu dan bapa di samping sebuah keluarga yang bahagia.

Tetapi apakan daya, nasib telah tertulis sedemikian dan mereka seharusnya meneruskan kehidupan seperti individu yang lain.

Persoalannya, adakah mereka akan diterima oleh masyarakat apabila besar dan dewasa sedangkan hakikatnya, apa yang berlaku bukan kesalahan mereka.

Yang pasti, Siti Aisyah, Siti Hajar, Abdul Rahman dan Amirul merupakan anak-anak yang tidak berdosa malah mereka tidak pernah meminta untuk dilahirkan ke dunia dengan cara sedemikian.
....................................................... (Dipetik dari Utusan Malaysia Online)

Mama terus teringatkan Baby Syahir biler bacer entry nie. Kesian…>_< Apa la dosa anak-anak kecil nie?

“Ya Allah Ya Tuhanku, Kau lindungilah anak-anak kecil yang tidak berdosa ini. Amin~”
*Keep on crying~~*

Read more...

Chapter 15.0: My First Giveaway

>> Tuesday, March 30, 2010

Mama ter’bump’ into this blog yang sangat la comel and kiut-miut bernama Blog ‘Tecik, Tenit, Tomel’ malam tadik. First time bacer entries dalam blog nie, ish, ish, memang comel jer. Terus jatuh cinta. Dalam dok browse entries yang ader dalam blog nie, Mama pon terbacer satu entry pasal giveaway. Blog ini ada mengadakan satu giveaway untuk readers blog tersebut bersempena dengan ulangtahun perkahwinan couple blog tersebut yang ke-3. Wahhhhh~~~ Dah 3 tahun tue kawen…:) Lamer tue…:) So, Mama just terfikir, aper salah nyer kalau join tak? Okey tak Ayah? (Ayah mesti tengah mengangguk jer biler bacer entry nie…^_^)



Anyway, link untuk entry giveaway tue adala di sini: Tecik Tenit Tomel My 1st Giveaway

Sila la click yer. Bukan setakat untuk giveaway tue, tapi, seriously, blog nie memang kiut-miut…:)

Read more...

Chapter 14.0: Wearing Premium Beautiful

Entry kali nie, Mama nak citer pasal pengalaman Mama pakai Premium Beautiful corset. So, problem dengan diri Mama ialah, selepas bersalin, perut Mama agak la buncit skit. And punggung pon dah bertambah lebar menyebabkan Mama nyer seluar jeans dah agak ketat, compare dengan sebelum pregnant. And then, Mama gak ader migraine, ever since Mama kerja. Agaknyer sebab stress kot, menurut kater Kak Salha. So, Mama pon decide nak give Premium Beautiful a try la…:)

Hari pertama Mama pakai, which was last Saturday, Mama try pakai Premium Beautiful corset. Alhamdulillah, nak pakai Premium Beautiful tak la seksa sangat. Mama ingatkan pakai corset nie cam terseksa la kot. And seriously, memang sangat selesa, macam tak raser pon pakai corset. Mama just ingat pakai macam pakaian dalam lain jer…:) Memang sangat-sangat comfortable. So, Mama just nak try pakai balik seluar jeans Mama yang ketat tue. Mama sarungkan and WALLLAAAA~ Memang menakjubkan. Sebab Mama boleh sarungkan seluar jeans Mama yang ketat tue, and siap longgar lagi. Terus Mama tunjuk kat Ayah, and Ayah pon cam tak percaya jer. Sebab kalau ikutkan, Mama tak raser terseksa pon pakai Premium Beautiful corset nie, and then, siap boleh pakai seluar jeans yang ketat tue. Wahhhhh~~~~ Seronok sangat Mama….:)

Hari kedua Mama pakai corset, which was last Sunday, Mama try pakai lagik Premium Beautiful nie. And guess what, Mama dah bleh pakai long bra tue ke kancing yang last skalik. Yang terkecik tue. That means, cam Mama nyer body dah kecik skit compared to yesterday. First time pakai, Mama kena guner kancing yang terluar, sebab cam ketat biler nak kancing yang last. Ohhhhh~~~ Sangat-sangat suker…:) Memang tak sangka sangka sangat. And Mama try ukur pinggang Mama. Mama dah lost 1 inch….:) Banyak tue kan? Cepat giler perubahan yang Mama nampak. Memang ajaib sangat. And then, seriously, memang susu badan cam banyak giler, sebab biler pam, mesti ader banyak….:) Alhamdulillah. Memang tak sangka sangat-sangat. And memang betul orang cakap, pakai Premium Beautiful nie, langsung tak panas…:) Langsung tak berpeluh walaupon berjalan di cuaca yang panas…:) Sayangggg Premium Beautiful.

Yesterday merupakan hari ketiga Mama pakai Premium Beautiful. Makin senang nak pakai Premium Beautiful nie. Memang cam laju jer nak pakai. And hari nie, Mama try pam susu, memang banyak. Alhamdulillah~~~~ Seronok giler. And hari nie, terpaksa ikat lagik Mama nyer girdle, sebab dah jadik makin longgar. Alahaiii, makin kecik ker badan Mama nie? Balik kena ukur nie…:) Beshnyer. Seriously, tak sangka sangat-sangat yang Premium Beautiful nie memang berkesan. Mama akan teruskan pemakaian Premium Beautiful nie untuk sebulan dan tengok resultnya. Mama akan try share from time to time experience Mama memakai Premium Beautiful nie. So, kepada sesaper yang berminat untuk stay slim and healthy, memang worth beli Premium Beautiful nie sebab lifetime warranty…:) Jangan cakap mahal, sebab ini sekali investment jer…^_^

Thank you Premium Beautiful…^_^

Anyway, ini adalah gambar Mama untuk tatapan Ayah yer. Ini adalah apa yang Mama pakai semalam...^_^



Hahah...:D Gambar nie diambil di surau office Mama, after dah abis sesi pengepaman susu...:) And percaya tak, Mama pakai Premium Beautiful kat di sebalik baju tue? Tak nampak sangat kan? Hehehehe...:)

Read more...

Chapter 13.0: Peperiksaan Khas Pegawai Penyelidik Di UiTM INTEC

>> Sunday, March 28, 2010

Fuhhh~~~

Hari nie memang memenatkan. Pagi-pagi, Mama sudah keluar rumah untuk ke UiTM INTEC Seksyen 17, Shah Alam, sebab Mama ader examination khas untuk jawatan Pegawai Penyelidik. Ha? Pegawai Penyelidik? Mesti readers raser cam confused. Bukan Mama kerja kat Arkib Negara Malaysia ker? Nie aper hal dengan kes Pegawai Penyelidik nie? Actually, Mama and Ayah mohon jawatan yang sama iaitu Pegawai Penyelidik di UiTM, and this is one of our ways nak tinggal skalik. Insya Allah, kalau dapat jawatan nie, Mama akan try pohon supaya lepas nie boleh tinggal dengan Ayah. Baby Syahir pon dapat tengok Ayah selalu.

Sampai UiTM INTEC, fuhhhhhh~~~ Memanng ramai gak yang mohon jawatan Pegawai Penyelidik nie. Maklumlah, government. Saper la yang tak nak kan? Ader la dekat 200 lebih kot yang amik exam untuk Pegawai Penyelidik. Kat situ sajer ader examination untuk 3 jawatan yang ditawarkan di UiTM.

Soalan, macam Mama pernah jawab maser Mama apply jawatan Pegawai Arkib. Soalan yang paling Mama tak tahan ialah soalan pasal Psikologi. A few questions from that part were:

1) Adakah anda pernah mengumpat?
A) Sangat setuju
B) Setuju
C) Tidak Pastti
D) Tidak Setuju
E) Sangat Tidak Setuju

2) Adakah anda pernah berbohong?
A) Sangat setuju
B) Setuju
C) Tidak Pastti
D) Tidak Setuju
E) Sangat Tidak Setuju

And banyak lagi. Kalau korang kat luar saner, aper la korang akan jawab erk? Mama macam nak tergelak biler bacer soalan nie. Nie nak suruh Mama jawab dengan jujur or nak tipu? Ntah la...^_^

The examination was lasted about 2hours and 30 minutes. Agak lamer. Yang paling Mama terkejar-kejar ialah soalan mathematics. Memang tak sempat nak kirer. Dah tue, manual calculating plak tue. Al-maklumlah, mesin pengiraan (calculator) tidak dibenarkan dibawa masuk ke dalam dewan peperiksaan.

Lepas abis exam, Mama call Ayah. Ayah terpaksa balik Perlis on Saturday night sebab Ayah ader exam yang sama dekat UiTM Arau, Perlis. Ayah cakap, dier hentam sumer soalan Mathematics. Hahahahah...:) Kelakar la Ayah nie...:)

Hari nie Baby Syahir tido kejap-kejap jer. Most of the time, Baby Syahir akan bangun. Penat Mama hari nie, sebab Baby Syahir akan selalu mintak untuk didukungkan. Pantang nampak Mama, mesti merengek minta Mama dukungkan. Agaknyer Baby Syahir rindukan Ayah tak?

Anyway, Mama plan nak share some experiences Mama pakai Premium Beautiful corset, tapi Mama macam mengantuk la. Petang tadik tak tido. So, Mama akan review pasal Premium Beautiful later la erk.

Anyway, boringnyer, esok kerja. So, Mama kena masuk tido dulu. Baby Syahir dah tido...:)

Read more...

Chapter 12.0: Kebaikan Premium Beautiful

>> Saturday, March 27, 2010

Banyak kebaikan dengan memakai Premium Beautiful corset nie. These are some of the benefits that Mama has just found out:
1. Mengecutkan lump.
2) Mengurangkan selulit berlebihan.
3) Menghilangkan strecth mark pregnancy.
4) Melegakan sakit tulang belakang.
5) Mengempiskan perut yang buncit.
6) Mengecilkan pinggul yang lebar.
7) Memulihkan fibroid.

Bukan sahaja Premium Beautiful bagus untuk wanita, but also good for ibu yang menyusukan anaknya. Premium Beautiful also provides some benefits for mothers, which are:
1) Cup yang berbentuk piramid dapat membantu payudara agar tidak jatuh, puting payudara akan berada di dalam keadaan yang betul. Ianya mengelak berlakunya kanser payudara di mana di bahagian cup mengandungi chitosan.

2) Bra Premium Beautiful dapat membantu menambah susu ibu. Bagi ibu yang kurang susu untuk menyusukan bayi, pemakaian yang berterusan akan menggalak pengeluaran susu.

3) Girdle Premium Beautiful dapat membantu menguatkan rahim, mengemaskan bahagian perut serta menghilangkan kesan rekanan pada kulit bagi ibu-ibu selepas bersalin.

4) Bengkung Premium Beautiful juga serbaguna iaitu ianya bukan sahaja dipakai oleh ibu, malah bayi yang baru lahir juga boleh dipakaikan bengkung jika demam kuning, dengan cara membalut badan bayi.

5) Premium Beautiful sesuai sekali untuk membaikpulih semua badan setelah melahirkan anak.

Premium Beautiful juga boleh memulihkan sakit-sakit berikut:
1) Buasir
2) Sakit Tulang belakang
3) Slip disc
4) Cancer
5) Gastric
6) Asthma
7) Constipation
8) Sakit pundi kencing
9) Radang Usus & Perut
10) Fibroid
11) Breast Lump
12) Hepatatis

And many more. So, tunggu apa lagik. Just contact kiter through email: lea4016@yahoo.com or call kiter at: 019-4419180 for any inquiries about Premium Beautiful...:)

Seriously, memang berbaloi...:)

Read more...

Chapter 11.0: Premium Beautiful

Premium Beautiful, apakah ia?

Seriously, dulu Mama langsung tak pernah dengar aper la Premium Beautiful nie. Tapi, kadang-kadang Mama ader terbacer dalam blog orang pasal Premium Beautiful nie. Mama ader try cari info pasal Premium Beautiful nie, and guess what? Ruper-rupernyer dah lamer gak Premium Beautiful nie dah berada dalam market Malaysia. So, Mama just quote erk pasal Premium Beautiful nie dari blog orang lain...:)

Premium Beautiful corset nie ader 3 bahagian. Setiap satu bahagian ader fungsinyer masing-masing.


Bahagian I - Bengkung. Fungsinya:

1) Tujuh batang keluli memori dapat menyokong pinggang dan menegakkan tulang vertebra, turut berupaya memperbaiki postur berdiri dan duduk.

2) Rekaan unik berdasarkan potongan rangka badan manusia, memperkuat pengagihan lemak pada bahagian pinggang ke bahagian dada dan punggung secara serata, turut mencapai kesan pembentukan badan yang seimbang.

3) Tali kenyal yang diimport dari Jepun, membantu menyelaraskan kontur pinggang.

4) Rekaan secara fleksibel, menghasilkan kesan pembentukan berdasarkan kesesuaian badan individu.

5) Rekaan 3 pasang cangkuk membolehkan anda membuat penyelarasan yang sesuai.

6) Perhiasan berlian berbentuk rama ¨C rama menonjolkan keunggulan produk.


Bahagian II - Long Girdle. Fungsinya:

1) 32 kepingan jahitan stereoskopik, berdasarkan teori mampatan berserpihan, mengagihkan lebihan lemak ke arah bahagian badan yang bersesuaian.

2) Rekaan dan jahitan unggul cawan pinggul dapat membetulkan pinggul yang lentur, membentuk kontur pinggul yang mempesona dan meninggikan pinggul.

3) Mengasingkan kontur peha dan pinggul, mengagihkan lebihan lemak pada peha ke dalam cawan pinggul dan membentuk kontur pinggul yang sempurna.

4) Dilengkapi dengan kain jenis kapas yang selesa pada bahagian dalam pinggang seluar dapat memperbaiki dan membentuk kontur pinggang yang mempesona.

5) Perhiasan berlian berbentuk rama ¨C rama menonjolkan keunggulan produk.

6) Mampatan yang tetap ke atas abdomen dapat mengurangkan lebihan lemak lalu memperbaiki masalah perut yang buncit.

7) Rekaan mampatan 2 lapisan berfungsi menyelaraskan lemak pada sekitar peha, membentuk kontur peha yang menarik.

8) Penggunaan 2 lapisan kain kapas berlubang kecil berfungsi untuk memberi keselesaan.

9) Penggunaan renda yang fleksible, mengelakkan perasaan tidak menyenangkan akibat pergeseran dengan benang seluar.


Bahagian III - Long Bra. Fungsinya:

1) Cawan coli dengan 3 keping jahitan stereoskopik dapat menolak atas, menyokong dan menetapkan kedudukan buah dada.

2) Rawan keluli memori berfungsi untuk menetap dan menyokong buah dada.

3) Rekaan kuasa tekanan dan regangan berganda pada bahagian depan coil dapat menyelaras perut yang buncit lalu meninggikan kedudukan kontur buah dada.

4) 2 batang keluli berupaya untuk menyelaras dan membentuk kontur badan.

5) Rekaan kuasa tekanan dan regangan berganda pada bahagian belakang coli dapat menutupi bahagian belakang badan, dapat menyelaraskan lebihan lemak pada bahagian belakang , turut mengatasi masalah berbadan besar.

6) Rekaan bentuk ' U ' pada bahagian belakang coli bukan sahaja dapat menguruskan badan, malahan menambah kontur bahagian belakang.

7) Perhiasan berlian berbentuk rama - rama menonjolkan keunggulan produk.
8) Rekaan 3 pasang cangkuk membolehkan anda membuat penyelarasan yang sesuai.

Information are taken from: Blog Premium Beautiful

So, basically, dengan memakai Premium Beautiful, bukan sahaja membuatkan kita bertambah cantik, malah kita dapat hidup dengan lebih sihat. Premium Beautiful merupakan satu corset yang mengamalkan "70% health, 30% beauty".

And the best part is, Premium Beautiful is 'lifetime warranty'. So, memang sekali punyer investment jer...:)

Not only that, Premium Beautiful juga has been awarded by Superbrands...:)

Actually, dah ramai yang memakai Premium Beautiful nie, and trust me, memang Premium Beautiful nie boleh menguruskan seseorang, di samping membuang toksin dari dalam badan kita. And dah banyak testimonials from customer Premium Beautiful nie. For more information and testimonials, boleh la lawati blog nie: Blog Premium Beautiful

If there is anyone yang berminat nak purchase Premium Beautiful nie, boleh la contact kiter through e-mail: lea4016@yahoo.com or call kiter at: 019-4419180. Don't worry, kiter akan bantu camner nak pakai Premium Beautiful corset nie...:)

Read more...

Chapter 10.0: Oh Anak Mama...:)

Update on Baby Syahir.

Banyak benda gak nak citer pasal Baby Syahir nie. Skang nie, Baby Syahir dah pandai betul-betul dalam memusingkan badan dier, and pusing ke arah yang Baby Syahir nak. Contohnya, biler Mama letakkan Baby Syahir menghadap dinding, Baby Syahir akan pusing 180 degress untuk menghadap Mama plak. Cepat plak tue...^^;;


Muker Baby Syahir akan sentiasa senyum untuk Mama and Ayah...:)

And Baby Syahir dah pandai wave tangan untuk say goodbye kat orang. Tapi, cumer kat Pah jer Baby Syahir buat...:) Maser first time Baby Syahir lambai tangan, Pah raser seronok sangat, sebab tak sangka yang Baby Syahr boleh angkat tangan and lambai. Pandai nyer anak Mama nie. Mama sayang sangat-sangat kat Baby Syahir.

Last Monday, Tuesday and Wednesday, Mama dapat pulang awal dari office sebab Mama ader examination Jabatan untuk pengesahan jawatan Mama. So, Mama dapat la ambil Baby Syahir from nursery awal. The first time Mama ambil dier, which was on Monday. Baby Syahir macam nak tido. So, biler Baby Syahir nampak Mama, Baby Syahir macam terkejut. Cute sangat...:) And budak-budak kat nursery tue sumer nyer comel-comel. Siap bersalaman and cium tangan Mama lagik. Alhamdulillah. Bagus nyer...:)

The second day Mama ambil Baby Syahir, which was on Tuesday, maser Mama tekan loceng kat pintu pagar nursery tue, budak-budak kat nursery tue sumer intai dari dalam rumah nak tengok siapa yang datang. And biler dierorang sumer tengok Mama, sumer pon menjerit, "Mama Syahir, Mama Syahir!" Heheheh...:) Dierorang sumer dah kenal Mama, and dierorang kenal plak Baby Syahir. Seronok sangat Mama. Memang sangat adorable bebudak kat situ. Raser nak peluk and cium bebudak kat situ.

Baby Syahir skang semakin aktif. Malam-malam kalau tido, mesti Baby Syahir nak ambil space Mama. Ader satu malam tue, Mama tido mengiring. Biler Mama nak pusing, Pah cam menjerit skit, cakap Baby Syahir kat bontot Mama. Alahaiii, sayang, biler maser sayang dah sliding down kat situ? And then, pernah satu malam tue, Mama terjatuh dari katil sebab Mama tak sedar yang Mama dah betul-betul kat tepi katil. Baby Syahir dah conquer space tido Mama. Aiyoooo...:)

And Baby Syahir memang pandai tido malam. Alhamdulillah....:)

Okey la, enjoy gambar Baby Syahir for this week punyer...:)


Baby Syahir memang suker gigit toys nie...:)


Ustaz Syahir...:)


Gambar paling latest. On the way nak ke Tesco...:)

Read more...

Chapter 9.0: Breastfeeding

>> Saturday, March 20, 2010

Oh well, kali nie Mama nak citer pasal breastfeeding.

Kalau nak diikutkan, dah ramai kaum ibu di Malaysia yang bekerjaya mahu pon tidak bekerja sudah mula menyusukan badan anak mereka masing-masing. Mungkin, sebab mereka sudah realize betapa pentingnya susu ibu untuk anak-anak mereka masing-masing...:)

Buggy Mama sendiri, Mama memang support sendiri breastfeeding tue, 100%. Memang kalau boleh Mama nak breastfeed Baby Syahir dengan susu badan Mama sendiri sampai la umur Baby Syahir mencecah 2 tahun. Insya Allah.

Pengalaman menyusukan Baby Syahir setakat nie, maybe tak sebanyak macam ibu-ibu lain, sebab Baby Syahir pon baru jer 5 bulan setengah. Jauh lagi perjalanan Mama and Baby Syahir. Buggy Mama sendiri, Mama raser inilah satu-satunya bonding yang paling kuat, kerana Mama raser, Mama dah keluar pergi kerja awal pagi, and lewat petang baru balik. So, the only time yang Mama betul-betul dapat spend dengan Baby Syahir is through breastfeeding. Sebab biler Mama breastfeed Baby Syahir, Mama dapat lihat segala-galanya pasal Baby Syahir. Mama dapat lihat anak mata Baby Syahir yang akan tengok Mama balik. Mama dapat pegang tangan Baby Syahir biler tangan Baby Syahir cuber menggapai wajah Mama. Mama dapat tengok badan Baby Syahir, yang semakin hari, semakin panjang. Mama dapat mendegar suara Baby Syahir everytime Baby Syahir breastfeed. Mama dapat melihat kaki Baby Syahir yang menendang-nendang angin...:) Segala-gala nyer la...:)

And Mama puas setiap kali tengok Baby Syahir tersenyum after dah abis breastfeed, menunjukkan Baby Syahir dah kenyang. Alhamdulillah, sayang...:) Memang pengalaman menyusukan Baby Syahir adalah salah satu pengalaman yang paling indah buat Mama...:)

Namun begitu, masih ada jugak yang suker mengata. Biasa la, manusia kan? Bukan sumer yang support breastfeeding. Kalau yang tak support breasfeeding, macam-macam alasan yang dierorang buggy.

"Dulu, susu tak nak kuar. Kalau kuar pon sikit jer. Tua yang tak breastfeed tue."

"Susah nak breastfeed, sebab kerja."

"Izyan tue mesti makan something, kalau tak jangan harap susu nak kuar."

"Breast kecik pon susu banyak ker?"

And bermacam-macam lagik la. And the only reply yang Mama selalu buat untuk orang-orang macam nie is, senyum jer. Memang, berhadapan dengan orang macam nie, Mama kena senyum jer. Biar Allah jer yang balas. Sebab bukan Mama yang tentukan siapa yang betul, or siapa yang salah. Buggy Mama, memang tanggungjawab Mama untuk berikan Baby Syahir yang terbaik. Selagi Mama mampu, Mama akan teruskan breastfeeding. Selagi Mama terdaya, Mama akan teruskan penyusuan susu ibu...:)

Well, kalau nak diikutkan, macam-macam jenis breast pump ader kat dalam dunia nie. Tapi, yang Mama pakai adalah Medela Harmony. Manual breast pump jer.


Medela Harmony

Sebelum nie, Mama pernah beli pam elektrik, yang agak murah. Tapi, seriously, memang sakit breast setiap kali pump. And susu pon tak dapat banyak. And nak dijadikan satu cerita, satu hari tue, breast pump yang electric tue rosak. Mama tak terfikir nak repair ker, Mama terus carik dalam internet what is the best breast pump ever. Sebab Mama nak beli, yang boleh tahan lamer, and tak menyakitkan. So, Mama terjumper pasal Medela Harmony nie. Mama beli, and try. Memang boleh dapat banyak susu, and sangat super soft. Seriously. Walaupon manual, tapi Mama loves it so much...:)

Well, Medela Harmony nie banyak berjasa. Insya Allah, kalau dah ader duit yang cukup nanti, Mama plan nak beli Medela Freestyle plak. Double pumping, with electric and battery operated. Siap ader handsfree tue...:)


Medela Freestyle

Boleh pump dalam kereta on the way balik umah ker, or datang ofis...:)

More about Medela breast pumps, please visit: Medela Website

Read more...

Chapter 8.0: Perkembangan Baby Syahir

Hari nie Mama, Ayah, Baby Syahir, Pah, Tok, Uncle Uwie, Uncle Pie and Aunty Ella keluar breakfast together. Dah lama tak keluar breakfast. Actually, Pah, Uncle Pie, Mama and Baby Syahir takder la sihat sangat-sangat. Pah demam sejak 2 hari yang lalu. Uncle Pie pon demam sebab tak cukup tido, and Baby Syahir dah start nak demam balik. Batuk and selesema Baby Syahir still tak abis-abis lagi. Mama pon dah nak demam. Badan pon terasa panas jer...T__T

Anyway, Baby Syahir seronok sangat dapat bersama dengan Ayah. Asyik nak Ayah dukung jer. So, Mama pon snap a few pictures.


Amboi sayang, ayaq liyuq tue......^^;;


Aper la yang dierorang tengah sembang tue, yer?


Helllooo...:)


Mama pon nak interframe gak...:D

Anyway, hari nie Mama, Ayah and Baby Syahir tak keluar umah pon. Sebab Mama macam penat. Ever since kerja baru nie, Mama macam tak suker sangat-sangat. Mama selalu sangat sakit kepala. And Mama selalu letih. Kesian kat Baby Syahir sebab dapat Mama yang agak lemah. Doakan Mama sayang. Mama akan kuatkan semangat, demi Baby Syahir.

Baby syahir pon banyak tido dari berjaga. And Mama tak pernah tau, yang Baby syahir dah pandai pegang bottle susu sendiri, sampai la Uncle Uwie yang buggy tau. Wahhh, dah pandai banyak benda dah nie. Setakat nie, nie la progress Baby Syahir.

1) Memegang bottle susu sendiri.

2) Memusingkan badan kembali selepas meniarap. Dulu tak pandai sangat, skang dah terer.

3) Dah kenal orang.

4) Menunjukkan tangan kalau nakkan something.

5) Membuka tangan untuk didukung. Pandai nyer, anak Mama nie.

6) Membuat belon from his saliva. (Nie Ayah yang ajar nie...^^;;)


Tengok Mama, Baby Syahir dah pandai pegang bottle Baby Syahir...:)

Boleh tahan erk? Raser nyer gigi Baby Syahir dah nak tumbuh sebab Baby Syahir asyik nak kunyah something jer. Kalau Baby Syahir gigit jari Mama, uisshhh, boleh tahan sakit nyer...^^;; Gigi dah nak tumbuh ker, sayang?

P/S: Anyway, comment box dah okey...:)

Read more...

Chapter 7.0: Aunty Aja's Engagement

Banyak benda Mama nak cerita kat sini. Banyak sangat, sampai tak tertaip. So, Mama akan citer satu persatu, yang maner Mama ingat dulu.

First sekali, last Saturday (13 March 2010), was Aunty Aja's engagement. Huhu, tak sangka, Aunty Aja dah bertunang. So, awal pagi Sabtu, Mama, Baby Syahir, Pah, Pah Mummy Ani and Tok Bee bertolak from Shah Alam ke Alor Setar for the event. Pah dropped Mama and Baby Syahir kat umah Tok and Tok Wan, where Ayah was waiting for both of us. Seronok btul Baby Syahir dapat tengok Ayah.

Jalan quite jammed, sebab cuti sekolah. Anyway, Mama was a bit tired from the journey, but, pergi jugak untuk kenduri tue. Wah, wahhh, sampai jer kat umah Pah Gee, memang semua dah berkumpul. Pah Lat pon ader jugak. It was he first time to see Baby Syahir, and terus dukung Baby Syahir. And Baby Syahir langsung tak menangis. Agaknyer, Baby Syahir confuse sebab muker Pah, Pah Mah and Pah Lat lebih kurang samer jer...:)

Ramai betul yang dukung Baby Syahir hari tue. Siap bergambar lagi. Baby Syahir memang diam and tak meragam pon. Agak nyer, sebab dier seronok gak kot tengok some new and not very familiar faces. Alhamdulillah, dah pandai bergaul yer, anak Mama sorang nie...:)


Besar tak mata Baby Syahir?

Finally, kenduri selamat berakhir apabila family sebelah lelaki dah pulang. Aunty Aja pon dah selamat bertunang. Cantik betul Aunty Aja, memakai busana berwarna purple gelap. Memang jarang orang buat. Cantik...:)

Mama, Ayah and Baby Syahir pulang ke Sungai Petani after Asar. Huishh, kat umah Tok and Tok Wan, memang Baby Syahir jadik attention untuk dierorang sumer. Sumer pon nak dukung Baby Syahir. Alhamdulillah, Baby Syahir dah boleh menerima sumer orang. Kalau tak, sebelum nie, hanya Mama, Ayah, Uncle Uwie and Pah jer yang boleh dukung Baby Syahir. Sebab kalau orang lain, memang Baby Syahir akan menangis. Tapi, Baby syahir still tak boleh nak menerima Tok Wan. Sebab everytime Tok Wan nak dukung Baby Syahir, Baby Syahir mesti menangis. Aiyooo, sayang, Tok Wan la tue...^^;; Bayangkan, dengar suara Tok Wan jer pon Baby Syahir dah menangis. Itu dier, aura cikgu disiplin sekolah kot, sampai cucu pon takut...^^;;


Maser nie Baby Syahir seronok sebab dapat jumper and jalan-jalan dengan Ayah...:)

Well, Mama and Baby Syahir balik on the next day naik flight. Ayah antar ke airport Penang. Sedih sangat maser nak tinggalkan Ayah. Mama menangis on the way nak ke kapal terbang, sambil dukung Baby Syahir. Sebab Mama macam terfikir, sampai biler la nak hidup macam nie. Mama teringin sangat nak hidup dengan Ayah. Ever since kiterorang married, sampai la skang, memang tak pernah hidup sekali.


Mama and Baby syahir on the way ke Airport Penang...:)

Dalam flight, Baby Syahir langsung tak tido. He was awake for the whole journey. Siap berkenalan dengan baby girl kat sebelah seat kami. Sempat lagi tue, sayang Mama nie...:D Anyway, dalam perjalanan tue, tetiber ader turbulence, sebab kapal terbang langgar awan. And cuaca pon kurang elok. Memang terkejut la Mama, sampai Mama terjerit sekejap. Baby Syahir pon terkejut. Dalam hati, Mama cumer dapat berdoa, supaya lindungilah kami semua. Alhamdulillah, semuanya selamat...:)

Sampai Airport Subang, Uncle Uwie and Pah yang amik kami. Uncle Uwie and Pah memang rindukan Baby Syahir sangat-sangat. Oh well, lepas nie, Mama kena carik jalan nak behave kan Baby syahir dalam flight, sebab Baby Syahir dah tak nak tido dalam filight...^^;;


Mama loves Baby Syahir so much...:)

Read more...

Chapter 6.0: Update On Baby Syahir

>> Tuesday, March 16, 2010

Hmm, macam dah lama Mama tak update blog Baby Syahir nie. Bukan aper, Mama macam busy skit dengan kerja Mama. Penat gak la. Kadang-kadang terfikir, kerja penat-penat pon, duit macam tue jugak. Last-last Mama kena usaha sendiri nak tambah duit. Takper, Mama akan usahakan sendiri untuk tambah pendapatan and duduk sekali dengan Ayah. Sabar yer, sayang? Tak lama lagik, kiter akan duduk dengan Ayah.

Anyway, update on Baby Syahir. Macam-macam dah berlaku sejak minggu lepas. Weekend lepas, Baby Syahir jatuh katil. Menangis kuat sangat. Terkejut Mama dan Ayah tengok. Maafkan Mama yer, sayang? Nasib baik takder aper yang berlaku. Mama angkat Baby Syahir, and peluk Baby Syahir. Sekejap jer Baby Syahir menangis, and then, dah diam. Sorry sayang, Mama terlepas pandang. Mama janji, lepas nie Mama takkan terlepas pandang dah, sayang.

Baby Syahir still tak baik lagik from selesema and batuk. Kesian sangat malam-malam, dier susah sangat nak tido, sebab hidung dier tersumbat. Mama tetap buggy ubat doctor yang before this doctor pernah buggy, tapi, macam tak berkesan. So, Mama terpaksa bawa Baby Syahir sekali lagi ke klinik yang sama, and minta ubat lain. Doctor check, paru-paru Baby Syahir ader kahak. So, doctor buggy ubat kahak, ubat batuk, and ubat selesema yang strong skit. Kesiannyer anak Mama nie...>_<>_< Sabar jer anak Mama nie...^_^

Baby Syahir skang dah pandai tido buas. Pernah satu malam tue, Mama baringkan Baby Syahir sebelah Mama. And then, tengah malam, biler Mama terjaga, kaki Baby Syahir dah kat muker Mama dah. Adoi la sayang, camner sayang boleh pusing and kona nie...?

Pernah jugak satu malam tue, Baby Syahir mimpi buruk. Tengah malam, Baby Syahir tetiber menangis. Terkejut Mama. Tapi, Mama tengok mata Baby Syahir still tutup lagik, which means, Baby Syahir still tengah tido. So, Mama cumer tepuk-tepuk jer badan Baby Syahir, and dodoikan Baby Syahir. Tak sampai beberapa saat, Baby Syahir tido balik. And then, Mama bisik kat Baby Syahir, “Anak Mama mimpi buruk ker, sayang?” The best part was, he smiled after that. Heheheh, anak Mama mimpi buruk erk?

Alhamdulillah, Mama still berusaha dalam business Mama. Doakan Mama yer, sayang? Lepas nie, Mama boleh jaga Baby Syahir, and the upcoming adik-adik Baby Syahir. (Ooops, Mama belum pregnant lagik la...:) Suspens jer Mama nie...^_^)

Okeyla, nanti Mama sambung lagi yer...^_^

Read more...

Chapter 5.0: Demam

>> Sunday, March 7, 2010

Hari Khamis (04/02/2010) lepas, Baby Syahir demam. Teacher Maziah, dari Taska Al-Ikhlas call Mama around pukul 11.00 pagi, buggy tau Mama kater Baby Syahir demam. Teacher Maziah cakap, Baby Syahir asyik merengek since that morning, and then, badan dier a bit panas. Mama terus raser risau. Lepas settle hal kat office, Mama terus bergegas nak balik, amik Baby Syahir dari nursery.

Maser sampai kat nursery, Mama dapat tau yang ader 2 budak from hat nursery pon demam semalam, and dierorang balik awal semalam. Alahaiii, Baby Syahir dah terjangkit dari bebudak tue ker, sayang? Baby Syahir nampak lemah maser Mama amik dier. Kesian sangat Mama tengok. Raser badan dier, a bit warm. Mama terus bawak balik and check temperature badan. Dapat reading 37.0 degrees. Raser kepala, panas. Mama terus buggy ubat demam yang Mama dapat maser injection untuk Baby Syahir. Then, Mama terfikir, Baby Syahir demam sebab injection baru-baru nie ker, sayang?

Lepas buggy ubat demam, Baby Syahir macam lali skit. Mama pon lali gak, sebab Mama kurang sihat. Nak demam gak. Asyik selesema and sakit tekak since two days ago. Elok la tue…>_<

Petang tue, demam Baby Syahir dah berkurang skit, tapi Pah agak risau, so, suruh Tok bawak Baby Syahir and Mama ke klinik. Kat klinik, Baby Syahir cam seronok plak biler doctor tue check Baby Syahir. Biler doctor tue check jantung Baby Syahir pakai stetoskop, terus Baby Syahir grab stetoskop dengan tangan dier. Laju jer tangan anak Mama nie yer…^_^

Lepas dah amik ubat, Mama dapat MC untuk hari esok, sebab Mama pon dah demam skalik. Ya Allah, menjaga seorang baby yang demam biler kiter sendiri pon demam adalah cabaran yang paling hebat setakat aku jadik sorang mak nie. Memang kesian sangat Baby Syahir. Malam tue, Baby Syahir memang langsung tak bleh nak tido. Sebab asyik menangis, and merengek, sebab panas. Mama tak bleh nak bukak air-conditioner, sebab Mama and Baby Syahir tengah demam. Mama pon tengah lali, sebab dah makan ubat. Last-last, Mama terpaksa dukung Baby Syahir, sambil berdiri and dodoikan Baby Syahir. Kesian kat anak Mama. He wanted attention, tapi Mama pon tak larat, sayang. Last-last, Baby Syahir tertido atas badan Mama sebab penat sangat menangis. Kesian sangat Mama tengok keadaan anak Mama nie. Lemah. Tak bermaya langsung. Menangis Mama tengok.


Baby Syahir nampak lemah jer. Langsung tak bermaya.

Esok pagi, Mama langsung tak larat nak bukak mata. Nasib baik dah dapat MC. So, Mama sambung tido balik after solat Subuh. Baby Syahir still demam. Siang tue, dier still tak dapat nak tido dengan lena, sebab still kepanasan. Alhamdulillah, by petang tue, dah lega skit demam dier. Baby Syahir dah kembali aktif.

Malam tue, Baby Syahir dapat tido dengan lena. Sebab demam dah kebah skit.

Biler Ayah balik pagi Sabtu, Baby Syahir still demam lagik. Tapi dier dah aktif. Alhamdulillah. Tapi, Baby Syahir langsung tak suker makan ubat. Dier akan keluarkan balik cecair ubat yang telah dimasukkan ke dalam mulut dier. Adoii la, sayang, biler nak baik macam nie? Macam maner pon, Mama tetap paksa Baby Syahur makan ubat. Sabar yer, sayang?


Tengok Mama, Baby Syahir dah sihat...^_^

Hari nie, Baby Syahir dah almost sihat completely. Alhamdulillah. Lega hati Mama. Mama pon dah okey…^_^ Memang satu cabaran buat parents biler anak jatuh sakit.

Ya Allah, Ya Tuhanku, Kau lindungilah anakku. Amin.

Read more...

Chapter 4.0: Life In Nursery

Hmm, dah sampai maser nyer Baby Syahir nak kena stay kat nursery. First post blog nie, Mama ader mention pasal Taska Al-Ikhlas. Well, after injection tue (01/03/2010, Isnin), Mama and Ayah antar Baby Syahir ke Taska Al-Ikhlas nie. Kami nak tengok untuk first day nie camner keadaan Baby Syahir. Ramai gak baby kat situ. Tak sampai 10 orang pon. Kanak-kanak below 2 years old lebih kurang dalam 5 orang. Not bad.

Maser antar Baby Syahir kat situ, Baby Syahir tengah tido. Lepas letak Baby Syahir atas comforter, Mama and Ayah terus pulang. Dalam kereta, Mama terus nangis, sebab tak sampai hati sangat nak antar Baby Syahir kat situ. Ayah cakap, takder pilihan. Camner pon, Baby Syahir kena duduk nursery gak. Maser tue, Mama terfikir, kalau Mama berhenti kerja, jaga Baby Syahir pon takper. Tapi, Ayah tak buggy sebab kewangan kami berdua belum stable.

First day Baby Syahir kat saner, Baby Syahir nangis teruk. Baby Syahir tak nak minum susu through bottle dier. Last-last, nanny tue terpaksa buggy dier minum guna sudu. Biler Mama dengar nanny tue citer, Mama nangis lagik. Mesti Baby Syahir carik Mama, kan sayang?

Petang tue, Mama amik Baby Syahir. Baby Syahir tengah tido. Mesti penat sebab menangis. Mama raser macam nak menangis jer tengok anak Mama tido. Baby Syahir terus bukak mata biler Mama duduk kat sebelah. Yer sayang, nak balik yer? Malam tue, punyer banyak Baby Syahir minum susu. Lapar agaknyer. Kesian anak Mama nie. Sabar yer, sayang. Lepas business Mama nie menjadi and kewangan jadi stable, kiter duduk dengan Ayah yer, sayang?

Esok (02/03/2010, Selasa), pagi pukul 6.45 pagi dah kena kuar umah nak antar Baby Syahir ke nursery. Mama kerja kat KL, tapi stay kat Shah Alam dengan Pah and others. Tue yang kena kuar awal tue. Maser sampai kat nursery, nanny tue kuar and dukung Baby Syahir. Alhamdulillah, Baby Syahir tak menangis pon. Mama pesan kat nanny tue, suruh buggy minum susu through bottle gak hari nie. Lepas peluk cium Baby Syahir, Mama pon bertolak pergi kerja. Dalam kereta, Mama still menangis. Tak sampai hati nak tinggalkan Baby Syahir camtue jer.

Alhamdulillah, Baby Syahir dah behave, and minum susu through bottle. Nanny tue cakap, Baby Syahir tak banyak ragam. Alhamdulillah. Sebab ramai kawan kot. Dan, Baby Syahir tak la tido banyak sangat. Main jer banyak. Alhamdulillah…^_^ Lega hati Mama dengar…^_^

And Baby Syahir dah ader girlfriend tua. Ader baby girl nie, dah boleh berjalan, cute sangat. Baby girl nie suker cium Baby Syahir time Baby Syahir tido…^_^ Heheheh…^_^ Patut la Baby Syahir suker pergi nursery, sebab ader girlfriend, yer, sayang?

Hari ketiga antar Baby Syahir ke nursery, Mama dah boleh tahan air mata Mama. Walaupon begitu, Mama still nak nangis gak. Sebab Mama macam langsung tak boleh nak berjauhan dengan Baby Syahir…T__________T

Sayang, sabar yer? Mama janji kiter akan duduk dengan Ayah tak lama lagi…^_^

Read more...

Chapter 3.0: Injection For Immunization

>> Saturday, March 6, 2010

Hari Isnin (01/03/2010) lepas, Baby Syahir ader appointment for his injection. Ini kali ketiga Baby Syahir pergi for injection. Injection for his immunization. Pagi-pagi lagik, Mama, Ayah and Baby Syahir bergerak ke Poliklinik Komuniti Shah Alam. Sampai saner, Ayah tunjuk kat Mama camner nak amik number. Kami dapat nombor giliran 9008. That means, kami yang ke-8. So, not bad la kan?

Actually, sebelum nie, dah 2 kali Ayah yang bawak Baby Syahir pergi buat injection kat klinik nie, sebab Mama baru dapat kerja, Mama tak bleh nak cuti. So, this was my first time bawak my baby pergi untuk injection.

Mak aihhh, memang ramai giler orang kat klinik tue. Memang sangat-sangat berbeza la keadaan nyer maser Mama and Ayah stay kat Sungai Petani, Kedah dulu.

Maser kami tunggu untuk giliran kami, suddenly kiterorang perasan number kami macam telah di’skip’. Nombor giliran kami tak appear la plak. So, Ayah dengan baik hati nyer pergi tanyer kat kaunter tue, apsal tak panggil number kami? Mama, toksah cakap, raser cam nak marah jer. Sebab dah tunggu, suddenly tak naik plak number kami.

Tengok-tengok, nurse kat kaunter tue cakap, kena place MyKid skalik dengan kad baby tue, baru dieorang proceed. Sabar jer la. Sebelum nie, dah 2 kali Ayah bawak Baby Syahir pergi, takder pon nak kena letak MyKid. Ish, ish, yang nurse tue pon satu, kot la nak panggil namer Baby Syahir, minta kiterorang letak MyKid kat kad dier, takder pon…>_<

Biler sampai giliran Baby Syahir, Baby Syahir kena timbang and ukur ketinggian. Alhamdulillah, skang nie Baby Syahir dah 7.02kg, tinggi dah 66cm. Maser lahir dulu, beratnyer cumer 2.98kg, tinggi 50cm jer. Alhamdulillah, berkat minum susu ibu kot. Cepat jer Baby Syahir membesar.

Lepas tue, jumper nurse dalam bilik plak. Muler-muler tanyer pasal Baby Syahir dah boleh aper. Kalau nak tau, skang nie Baby Syahir dah 4 bulan 3 minggu, benda yang dier boleh buat:

1) Meniarap. (Nie dah lamer dier boleh buat. Maser 3 bulan lebih tue pon dah boleh dah…^_^)

2) Melunjur and angkat bontot. (Nie step nak merangkak la nie…^^;;)

3) Capai objek. (Cepat jer tangan dier kalau nak amik something.)

4) Memusingkan badannyer kembali. (Actually, baru sekali jer, dier tak pandai sangat lagi nie.)

5) Senyum and gelak…^_^

6) Memusingkan kepala kearah kiter biler kiter panggil nama dier. (Kadang-kadang jer.)

7) Memasukkan kaki ke dalam mulut.

Tak la banyak sangat kan? Not bad, perkembangan dier. Alhamdulillah.

Maser nurse tue dok tanyer-tanyer, suddenly nurse tue tanyer Mama, dah buat Pap Smear blum. Mama cakap la blum. Dier minta Mama buat Pap Smear hari tue jugak. Mama cak phobia skit, sebab takut sakit. Tapi, Alhamdulillah, tak la sakit sangat. Maybe sebab Mama dah lalui sakit nak beranak tue, so sakit-sakit yang lain nie, Mama boleh pejam mata jer. Chewahhh….^_^

Lepas abis buat Pap Smear, masuk satu lagi bilik untuk buat injection for Baby Syahir. Hmm, nie satu lagi. Sebelum nurse tue nak panggil nama Baby Syahir, padahal dah pegang dah kad Baby Syahir nie, dier boleh berborak-borak dengan handphone. Sambil dok tergelak-gelak. Memang geram jer Mama tengok. Dah la panas sebab hal kat kaunter tadik tak abis lagik, nie nurse tue boleh melambat-lambatkan plak nak panggil Baby Syahir masuk bilik.

Biler dah masuk, kena kejutkan Baby Syahir yang sedang tido. Ye la, takut dier terkejut. Kesian anak Mama nie. Menangis dier, sebab tak puas tido. Tapi, maser injection tue, dier tak nangis pon. Dier terus tido balik. Hehehe…^_^ Kalau dah mengantuk tue, aper pon tak kisah.

After dah habis sumer, kami pon balik umah. Next appointment for injection, bulan May nanti…^_^

Read more...

Chapter 2.0: Jalan-Jalan Kat KLCC

>> Friday, March 5, 2010

Alahai, Mama lambat update blog Baby Syahir nie. Bukannyer aper, banyak benda yang berlaku skang nie. Tapi, takper, akan Mama citer satu persatu. Skang nie, Mama nak tulis pasal Baby Syahir pergi tengok ikan kat Aquaria, KLCC.

Hari Ahad lepas (28/02/2010), Mama, Ayah, Baby Syahir, Pah, Aunty Ella, Uncle Uwie and Uncle Pie sajer jalan-jalan kat KLCC. Actually, kiterorang planning nak pergi Aquaria. Biler sampai KLCC, kiterorang cam terfikir nak naik ‘Sky Bridge’. Mama memang penakut skit kalau bab-bab ketinggian nie, sebab Mama gayat. Dulu, pernah pergi Bukit Bendera, naik titi gantung pon Mama dah jerit sakan. Ntah paper…^^;;

Anyway, Pah ajak naik ‘Sky’ Bridge’. So, kiterorang pon pergi la. Malangnyer, tiket untuk hari tu dah abis. Cepat giler. Tengok jam baru pukul 10.00 pagi. Kiterorang memang jenis suker kuar awal, sebab kiterorang suker balik awal. So, kiterorang decide nak terus go ahead ke Aquaria, then lunch and balik.

Maser sampai kat Aquaria, kiterorang tak pergi beratur dulu. Kiterorang makan dulu. Sebab Mama dah lapo sangat. Biasa lah, breastfeeding mother mesti selalu lapo. Kiterorang makan mee goreng jer. Lepas makan, kiterorang queue up untuk beli tiket. Tengok-tengok Aquaria belum pon bukak lagik. It opens at 11.00 a.m. Tengok jam, baru pukul 10.30 pagi. So, kiterorang cam buntu nak buat aper, sebab kalau nak jalan patah balik shopping complex cam jauh plak. Last-last, kiterorang decide nak balik shopping complex, then after lunch baru jalan-jalan kat Aquaria.

Kiterorang split up maser kat shopping complex. Pah, Unle Uwie and Uncle Pie pergi shopping baju, meanwhile, Ayah, Mama, Baby Syahir and Aunty Ella pergi Kinokuniya, sebabnyer Mama cakap nak carik satu novel nie. Dah lamer gak mencari. Dulu, pernah try carik kat MPH Bookstore kat One Utama, tapi dierorang cakap not in stock. Haish…>_< Sampai jer Kinokuniya, memang Mama carik novel tue. Last-last jumper gak. Novel aper Mama carik nie? Nie la dier…^_^



Hush Hush ~A Fallen Angel, A Forbidden Love~ by Becca Fitzpatrick. Susah btul nak sebut namer author buku tue. Anyway, Mama pernah bacer review pasal buku nie, cam besh gak aaa. Tue yang carik tue. Tapi, Mama still belum start bacer lagik, so, Mama still belum boleh buggy comment pasal buku nie. Ayah hanyer memandang Mama jer biler Mama beli buku nie. Hmm, tak cukup dengan vampire, angel plak dah. Adoi la…^_^

Anyway, Baby Syahir banyak tido dari terjaga sepanjang kat shopping complex nie. Kalau jaga pon, dier asyik merengek, nak minta didukung. Tak nak stay dalam stroller langsung.

Lunch time. Mama makan Subway nyer sandwich. Sedap. Ayah makan nasi campur. Pah, Uncle Pie, Aunty Ella makan Subway nyer sandwich. Uncle Uwie makan McDonalds. Lepas lunch, kiterorang terus gerak pie Aquaria.

Sampai Aquaria, memang agak ramai orang. Before beli tiket, dierorang mintak untuk amik gambar customer. So, kami pon aper lagi, posing elok punyer…^_^

Dalam Aquaria tue, first time Mama tengok Baby Syahir takut dengan ikan. Tak kirer la ikan kecik ker, ikan besar ker. Baby Syahir akan pegang kuat baju Mama or Ayah (tengok la saper yang dukung dier time tue). Pastue, kepala nyer akan ditundukkan. Macam tak nak tengok ikan-ikan kat situ. Pastue kan, Baby Syahir diam jer. Alahaiii, anak Mama nie takut dengan ikan rupernyer. Biler tengok Baby Syahir camtue, Mama and Ayah decide nak letak Baby Syahir dalam stroller. Lepas letak jer, terus Baby Syahir tido.


Tengok la muker Baby Syahir yang ketakutan tue...^_^

Ini kali kedua Mama pergi Aquaria. Mama paling kagum tengok ikan naga, sebab besar dier satu macam jer. Cam sangat-sangat besar. Kat Giant Seksyen 13, Shah Alam pon ader sekor, dierorang bela dalam aquarium. Memang besar. Cam mesmerized dengan kebesaran ikan tue. And it was my first time tengok ikan piranha. Dulu maser first time pergi takder kot ikan piranha tue. Kecik jer ikan piranha tue. Tapi, bak kater orang, kecik-kecik cili padi. Badan jer kecik, masukkan tangan dalam air tue, abis tangan di’ngap’.

Lepas abis round kat Aquaria, kiterorang beli souvenir kat kedai Aquaria tue. And then, terus balik. Sampai umah, summer rebah, sebab letih. Heheheh, Baby Syahir still sambung tido. Letih kot.

Tak sangka yer, Baby Syahir takut ikan ruper nyer…^_^

Read more...
Related Posts with Thumbnails

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP