Chapter 247.0: Taska Al-Ikhlas - My Opinion

>> Saturday, February 12, 2011

Alhamdulillah...:) Banyak benda yang Mama bersyukur sangat-sangat skang nie...:) Antaranya, biler Mama dapat membantu orang lain sedikit sebanyak.

Actually, dulu, Mama pernah buat satu entry about nursery Syahir, iaitu Taska Al-Ikhlas di Seksyen 13, Shah Alam. It was my first entry for this blog. Just click here if you want to read about it: Taska Al-Ikhlas. And Mama paling tak sangka sangat, from that entry, dah ramai orang call Mama, orang email Mama tanyer about that nursery. Most of their questions, dierorang akan tanyer, okey ker tak, nursery nie? Crowded tak? Okey tak maid dier? Bersih tak?

Okey, Mama akan luahkan everything about the nursery in this entry. Hopefully, this entry will give all of you yang nak hantar your kids ke nursery tue some guidance yer...:)





Okey, nursery Al-Ikhlas nie, terletak kat Taman Tadisma, Seksyen 13, Shah Alam. Nursery nie, nampak jer biasa, tapi, overall, memang Mama berpuas hati hantar Syahir ke nursery nie. First time Mama hantar Syahir, biler Syahir berumur 4 bulan lebih, nak masuk 5 bulan. Of course, maser tue Syahir menangis jer biler hantar ke nursery, sebab maser tue Syahir dah kenal orang. Sampaikan, first day, Syahir langsung tak nak minum susu badan Mama through his bottle, padahal sebelum nie, maser Uncle Uwie (my brother tolong jaga Syahir from Syahir was 2 months until he was 4 months-old), Syahir boleh jer minum susu through his bottle. Teacher kat nursery tue cakap, dier terpaksa buggy susu through sudu sebab Syahir tak nak minum susu through his bottle. Ha, punyer la teruk Syahir meragam. Memang Mama agak sedih, tapi Mama cakap kat teacher tue, paksa Syahir minum through bottle gak camner pon.

The next day, Syahir still menangis, tapi dah muler minum through his bottle. Alhamdulillah. Dalam maser seminggu, Mama perasan, Syahir dah kurang menangis, biler hantar ke nursery. Cumer, yang teruknyer, banyak-banyak teacher kat situ, Syahir mau kat sorang teacher tue jer. Teacher lain sumer Syahir reject. Aiyooo...^^;;

Sepanjang Syahir kat nursery tue, of course la ader ups and downs kan. Nursery tue pernah takder teacher yang mengajar and taking care of the kids there for a few months gak la. Maybe maser tue, nursery tue ader problem kot, sebab yang Mama perasan, after a few months, dah banyak kali nursery tue bertukar teacher, tapi, tak pernah kekal lama. Paling lamer pon seminggu. Pastue, dah takder. Alhamdulillah, now, nursery tue ader 2 orang teacher yang sangat sabar, sangat comel, dan sangat rajin melayan keletah bebudak kat situ. Syahir pon suker sangat dengan kedua-dua teacher tue...:)

Syahir pernah jatuh sakit kat nursery tue. Tapi, sepanjang pemerhatian Mama, sepanjang Mama antar Syahir ke nursery tue, Syahir jarang demam. Dalam 2 bulan, ader la sekali. Takder la kerap sangat. Kebersihan nursery tue, Mama tengok, memang okey. Memang bersih. One thing yang Mama suker about the nursery, kalau anything happen kat anak kiter, contohnyer, badan panas ker, susu tinggal sikit ker, anything la, memang maid kat nursery tue cepat-cepat call kiter. Memang tak tunggu punyer. Memang yang tue Mama paling suker. Sebab esekurang-kurangnyer, dier alert kan kat kiter any news about our babies...:)

Syahir pernah kena gigit semut kat nursery tue. Balik umah, memang bengkak la kepala Syahir. Pernah gak Mama mengamuk time tue. Tapi, maser tue, nursery tue takder techer. Hanya maid sahaja yang jaga Syahir and other kids. So, maybe agak kelam kabut kot. But, hanya time tue sahaja. Other than that, takder langsung...:) Alhamdulillah, sepanjang Mama hantar Syahir ke saner, takder la lebam yang teruk, luker yang teruk ker ke atas badan Syahir.

Mama notice, bebudak kat nursery tue memang kenal each other. Everytime Mama pergi ambil Syahir, bebudak kat nursery tue akan jerit, "Mama Syahir, Mama Syahir" for a few times. means, dierorang kenal Mama and kenal Syahir. And biler Mama panggil Syahir, Syahir akan pusing, and senyum kat Mama...:)

Syahir skang dah pandai bermain dengan bebudak lain. Dah pandai mix with other kids. Mama tengok bebudak lain takder plak buli among them. Which is good la kan?

Overall, Mama memang berpuas hati dengan nursery tue. Capacity? Tak la ramai sangat. Dalam 10 orang budak camtue jer. Babies yang kecik-kecik tue ader dalam 2-3 orang. So, it's manageable...:) Kebersihan, memang okey.

So, untuk para ibu bapa yang nak hantar nak ke nursery Al-Ikhlas, it's up to you. Kalau boleh, datang tengok sendiri nursery tue camner. Mama dah buggy pendapat Mama. So, kalau ader aper-aper lagik yang you all nak tanyer, you all boleh directly call Mama: 019-4419180 (Izyan) atau nak email Mama: lea4016@yahoo.com

2 comments:

azira,  January 7, 2012 at 12:54 AM  

saya pun antar anak sy situ tp die dah setahun lebih.. sbb baru pindah umah kat situ gak... skang ni teacher ramai.. tp bibik yg slalu amek n hntr chiqa dah benti huhuhu.. tp anak sy seldom pegi sbb sy keje shift. time tak ki9je tak hntr so sy byr half je la hehehe

Three Musketeers February 24, 2012 at 11:28 AM  

Azira:
Oh yer? Alhamdulillah, syukur...:) Maner tahu, anak kiter boleh berkawan nanti, kan?

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP